989 Kč
Monbirone je jedním z kopců obklopujících město Canale v Piemontu a je známý nejen svou historickou hodnotou, ale i vinicemi. Tato oblast je proslulá tradiční výrobou vína, která začala už v roce 1918, kdy prababička Tilde zakoupila první malý pozemek, který byl již osázený odrůdou Barbera. Právě v této lokalitě byly dlouho známé vynikající výsledky této odrůdy na jílovitých a vápencových půdách.
Dnes se vinice vinařství Monchiero Carbone rozkládají na vrcholu kopce na ploše 4 hektarů. Výhodné orientace (východní, jižní a západní) zajišťují stabilní kvalitu, protože různá expoziční směrování pomáhají vyrovnávat rozdíly v dozrávání hroznů v závislosti na jednotlivých ročnících.
Na těchto vinicích se už déle než sto let rodí nejlepší hrozny Barbera vinařství Monchiero Carbone, z nichž vzniká Barbera d'Alba MonBirone – silné, elegantní a komplexní víno s vynikající strukturou, která je podpořena věkem vinné révy, která má nyní kolem 40 let. Sklizeň hroznů probíhá obvykle v prvních patnácti říjnových dnech. Po sklizni následuje tradiční kvašení, které trvá 15 až 20 dní. Po vylisování víno zraje v dřevěných sudech o objemu 228 litrů, kde probíhá malolaktická fermentace a následné zrání, které trvá 15 až 20 měsíců. Po lahvování víno ještě odpočívá po dobu 6 měsíců v podzemních sklepích, než je uvedeno na trh, což je přibližně dva roky po sklizni.